Те, що ви прочитаєте нижче – це досвід бігунів марафонської команди Шрі Чінмоя, набутий на забігах в 6, 10 днів і найдовшому сертифікованому забігу в стіті на 3100 миль.

1. Після декількох годин бігу, організм витрачає всі вуглеводні запаси. Їх можна незначно поповнити по ходу – фрукти, родзинки, курага, банани і тд. Також практично всі гелі містять мальтодекстрин – легкозасвоюваний вуглевод. Але вже годин через 5-6 енергії від вуглеводів недостатньо. На перше місце виходять жири, від розщеплення яких організм отримує найбільше енергії. Це особливо критично на багатоденних забігах. Тому на наших стартах в 12, 24 і 48 годин ми намагаємося збалансувати раціон бігунів відповідним чином.

2. Стратегічно на наддовгих забігах необхідно підтримувати лужний баланс організму. Тривалі фізичні навантаження природним чином приводять до закислення, що викликає втому, расконцентрацію уваги. Прямий метод – вживати продукти, які сприяють підвищення лужності організму. Ми часто бачимо, як спортсмени просять кока-колу, але якщо дивитися в корінь – всі цукрово збагачені напої та продукти викликають сильне закислення. Можливо ви відчуєте тимчасовий приплив сил від кофеїну, але часто потім – тривалий спад. Нагадаємо, що королем лужних продуктів є лимон, хоч і кислий на смак, але викликає сильну лужну реакцію в організмі.

3.Ще один метод, який відкрили вчені – підтримувати позитивний настрій, гумор і сміх. Якщо ви щиро смієтеся – лужна реакція від цього сильніше, ніж від лимона. Тому, на стартах марафонської команди Шрі Чінмоя ми намагаємося підтримувати теплу позитивну атмосферу.

4. Чим довше забіг, тим буде вищою ефективність вегетаріанського харчування. Перш за все через те, що практично всі фрукти і овочі потрапляють в лужну шкалу продуктів і тим самим сприяють вирішенню завдання в пункті 2. Потім, вони досить легко засвоюються, вимагаючи менше витрат на травлення. Навіть чисто з практичної сторони, багато відомих ультрамарафонців приходять до вегетаріанства (Скотт Юрек, Яніс Курос)

5. Якщо вам серйозно цікавить тема харчування на наддовгих забігах, порекомендуємо книгу бігуна на 3100 миль Олега Лебедєва – «Їсти, щоб бігти» https://life-river.com/ru/product/книга-есть-чтобы-бежать/


0 коментарів

Залишити відповідь

Avatar placeholder

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

error: Content is protected!